Vizita FMI în România s-a încheiat, iar experții vin cu recomandări dure pentru țara noastră. Instituția recomandă reducerea suplimentară a pragului pentru microîntreprinderi, un eventual impozit progresiv, precum și majoorarea impozitul pe proprietate, potrivit surselor Realitatea Plus. În schimb, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, după discuțiile cu experții internaționali, că semnalele privind colectarea din ianuarie sunt îmbucurătoare şi “am dori să rediscutăm proiecţiile împreună cu echipa FMI , după încheierea primului trimestru din 2024.”

Specialiștii FMI au stat de vorbă cu ministrul de Finanțe Marcel Boloș, cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu și cu premierul Marcel Ciolacu.

Fondul Monetar Internațional susține că deficitul bugetar va trece de 6% din Produsul Intern Brut în următorii ani, din cauza noii legi ai pensiilor, așa că trebuie majorate sursele de alimentare a bugetului.

  • Principalele măsuri recomandate de FMI:
  • (i) Reforma impozitului pe venit: Eliminarea lacunelor și a scutirilor rămase, inclusiv prin reducerea pragului pentru microîntreprinderi și, eventual, prin introducerea unui impozit pe profit progresiv.
  • (ii) Reforma TVA: Creșterea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea mai multor articole la cota standard.
  • (iii) Taxe ecologice: Introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor sau a unor accize suplimentare pe combustibilii fosili.
  • (iv) Impozite pe proprietate: Creșterea impozitării proprietății, dacă este posibil prin punerea în aplicare a reformelor deja pregătite.
  • (v) Impactul reformei pensiilor: Elaborarea unui mecanism pentru a întinde în mod eficient povara fiscală rezultată din reforma pensiilor.

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Jan Kees Martijn, a efectuat o vizită la București în perioada 29 ianuarie – 1 februarie.

Conform FMI, deficitul bugetar pentru 2023 este estimat la aproximativ 5,75% la sută din PIB, ceea ce este cu mult peste nivelul prevăzut inițial în buget (4,4 la sută din PIB).

„Reforma sistemului de pensii recent promulgată face ca sistemul de pensii să fie mai echitabil și reduce cheltuielile pe termen lung, dar se preconizează că va genera costuri fiscale suplimentare mari, de aproximativ 1,5 la sută din PIB, în anii următori”, arată instituția.

„Pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcția cea bună, dar este nevoie de mai mult”, arată instituția.

MARCEL CIOLACU: SEMNALELE SUNT BUNE

După vizita delegației FMI, premierul Marcel Ciolacu a anunțat susținerea în continuare a investițiilor publice, combaterea evaziunii fiscale și reforma bugetară. „Semnalele pe care le avem deja pentru luna ianuarie sunt îmbucurătoare”.

Investițiile masive din fonduri naționale și europene, măsurile de combatere a evaziunii fiscale prin digitalizarea ANAF și reformarea aparatului bugetar sunt soluții importante susținute de Guvernul României pentru menținerea stabilității macroeconomice și reducerea deficitului bugetar, a subliniat premierul Marcel Ciolacu la întrevederea cu delegația Fondului Monetar Internațional.

“Măsurile de reformă bugetară şi instrumentele digitale de combatere a evaziunii fiscale decise la finalul lui 2023 şi implementate de la începutul acestui an îşi vor face simţite efectele în următoarele luni. Printr-o colectare mai bună în România, vom continua reducerea deficitului”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

“Semnalele pe care le avem deja pentru luna ianuarie sunt îmbucurătoare şi am dori să rediscutăm proiecţiile împreună cu echipa FMI, după încheierea primului trimestru din 2024,” a adăugat prim-ministrul.

FMI avea pe lista de propuneri o singură cotă TVA, eșalonarea recalculării pensiilor și impozit progresiv pe salariu care să ajungă la 25% în funcție de cât câștigi.

De asemenea, experții internaționali au recomandat ca recalcularea pensiilor să fie dată în mai multe tranșe. Fondul propune impozit progresiv de până la 25% pe salariile de peste 8.000 de lei, dar și o singură cotă de TVA în România.

 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentSorin Grindeanu a dat cărțile pe față! Ce planuri are în legătură cu o candidatură la președinție sau la șefia SRI?
Articolul următorStare de alertă epidemiologică în România, din cauza exploziei cazurilor de gripă. Recomandări pentru populație