În mass-media din Europa, dar și pe rețelele sociale, s-a propagat o știre falsă conform căreia Europol și autoritățile europene au decis retragerea din circulație a bancnotelor de 500 și 200 de euro.
Nimic mai fals, spun reprezentanții Băncii Naționale a României.
„Am aflat că în unele țări circulă fake news-uri care susțin că Europol sau autoritățile europene au decis retragerea din circulație a bancnotelor de 500 și 200 de euro. Aceste știri sunt false. Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale naționale din zona euro sunt responsabile de emiterea bancnotelor euro. Bancnota de 200 de euro rămâne în producție și în circulație și este mijloc legal de plată în zona euro. În 2016, BCE a decis să întrerupă producția și emiterea bancnotelor de 500 de euro, însă bancnota de 500 de euro rămâne mijloc legal de plată și poate fi utilizată ca mijloc de plată în zona euro. Toate bancnotele euro pot fi schimbate în orice moment la orice bancă centrală națională din zona euro”, se arată în comunicatul Băncii Naționale a României.
Bancnotele de 500 de euro au o pondere de 30% din totalul bancnotelor aflate în circulație. Consiliul guvernatorilor BCE au întrerupt emiterea bancnotelor de 500 de euro ca urmare a faptului că ar favoriza activitățile ilicite. Producția a fost stopată definitiv în 2018, moment la care a fost planificată introducerea bancnotelor de 100 respectiv 200 de euro din seria „Europa”.
Dat fiind rolul internațional al monedei europene și nivelul de încredere de care se bucură moneda unică europeană, BCE a subliniat faptul că bancnota de 500 de euro rămâne un mijloc de plată și de tezaurizare.
Eurosistemul, constituit din BCE și băncile centrale naționale vor măsurile necesare pentru ca restul cupiurilor să fie disponibile în cantități suficiente. Bancnota de 500 de euro își va păstra întotdeauna valoarea. De asemenea va putea fi preschimbată la băncile naționale din Eurosistem pe o perioadă nedeterminată, potrivit europa.eu.