Momente tensionate. A fost alertă maximă în Marea Neagră. Rusia a comandat foc de avertisment asupra unei nave ce transporta marfă. 

Marina rusă a tras duminică focuri de avertisment asupra unei nave cargo civile sub pavilion Palau în Marea Neagră.

Este vorba despre o navă de război a Rusiei care a deschis foc asupra unui vapor ce transporta marfă în Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării din Rusia, potrivit agenției ruse de presă Interfax.

Incidentul a avut loc duminică în sud-vestul Mării Negre. Nava comercială călătorea sub pavilion Palau și se îndrepta spre Ucraina, a anunțat Ministerul rus.

Rușii susțin că nava lor de patrulare Vasily Bykov a tras asupra vasului Sukru Okan deoarece căpitanul nu a răspuns la cererea de a opri pentru o inspecție.

„Echipajul vasului Vasily Bykov al Marinei ruse a oprit cu forța nava de mărfuri Sukra Okan, sub pavilion Palau, care se îndrepta spre portul ucrainean Izmail, în Marea Neagră”, a anunțat ministerul rus al apărării. După inspecție, nava și-a continuat drumul spre portul de destinație, a mai transmis Ministerul rus al Apărării.

„La data de 13 august, în jurul orei 06.40, ora Moscovei, în partea de sud-vest a Mării Negre, nava de patrulare a Flotei Mării Negre `Vasili Bykov`, care efectua controlul navigației, a găsit o navă de transport de mărfuri uscate `Sukra Okan` sub pavilion Palau, care mergea spre portul ucrainean Izmail.

Căpitanul navei de marfă nu arăspuns la solicitarea de a opri nava pentru inspecție în vederea verificării dacă transportă mărfuri interzise.

Pentru a opri cu forța nava de la nava de război rusă a fost deschis foc de avertisment cu arme automate de calibru mic”, a transmis Moscova.

Nava Sukru Okan se îndrepta spre portul ucrainean Ismail, a precizat Ministerul Apărării. În final, militarii ruși au urcat la bordul navei cu ajutorul unui elicopter.

Un elicopter Ka-29 cu un grup de militari ruși a decolat de pe nava de patrulare `Vasily Bykov` pentru a inspecta nava de marfă, care, după un schimb de mesaje radio, s-a oprit din mers, iar echipa de control a urcat la bordul ei.

„După ce grupul de inspecție și-a încheiat activitatea la bord, nava Sukru Okan și-a continuat drumul spre portul Ismail.

Navele Flotei Mării Negre continuă să patruleze în zonele desemnate”, a mai precizat Ministerul Apărării.

Bazele de date de transport maritim menționează Sukru Okan ca fiind o navă sub pavilion Palau. Portul de origine este Istanbul.

Pe 19 iulie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că au fost emise avertismente informative cu privire la retragerea garanțiilor de siguranță pentru navigatori în legătură cu încetarea „inițiativei Mării Negre”. O serie de zone din nord-vestul și sud-estul apelor internaționale ale Mării Negre au fost declarate temporar periculoase pentru navigație, a spus departamentul militar la acea vreme.

Interfax reamintește că pe 21 iulie, Ministerul rus de Externe a anunțat că Rusia va considera toate navele care trec prin Marea Neagră ca nave ce transportă marfă militară, însă, înainte de a lua orice măsuri, va inspecta navele.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentAtenționare de călătorie în SUA, Hawaii
Articolul următorANM: Valorile termice, mai ridicate decât cele normale în următoarele patru săptămâni în România. Precipitațiile, deficitare