Două cutremure puternice (de 6,4 și 5,8 grade) au zguduit din nou luni seară nordul Siriei și provincia Hatay din sudul Turciei, cele mai afectate de cutremurul din 6 februarie, care a provocat moartea a peste 40.000 de persoane în ambele țări.

Cel puțin trei persoane au murit în Turcia, a anunțat în cursul serii ministrul de interne Suleyman Soylu. Vicepreședintele Fuat Oktay anunțase anterior că opt persoane au fost rănite în urma prăbușirii unor clădiri care erau deja avariate.

În Siria, 47 de persoane au fost rănite la Alep când au fost prinse de panică în timp ce încercau să fugă, a anunțat agenția Sana. Șeful grupului sirian de salvare Căștile Albe a declarat că 125 de persoane au fost rănite în nordul țării.

Primul cutremur, cu magnitudinea 6,4 și cu epicentrul în Defne, un district din apropiere de Antakya, s-a produs la ora 20:04 (17:04 GMT) și a fost resimțit foarte violent de echipele AFP din Antakya și Adana, la 200 km mai la nord.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis luni construirea a 200.000 de locuinţe în cele 11 provincii turce afectate de seismul devastator din 6 februarie, informează AFP.

“Niciunul dintre imobile nu va fi mai înalt de trei sau patru etaje”, a declarat Erdogan aflat în provincia Hatay (sud), cea mai afectată de seismul cu magnitudinea 7.8 ce a făcut peste 41.000 de morţi în Turcia şi a distrus sau a avariat grav peste 118.000 de locuinţe.

“Toate locuinţele vor fi reconstruite de la zero (…) pe terenuri solide şi în conformitate cu bunele practici”, a insistat şeful statului turc, precizând că operaţiunile pentru construirea acestor locuinţe vor începe în martie.

Locuinţele vor fi construite la distanţă de liniile de falie, “mai aproape de munţi, pentru a fi protejate de probleme ce ţin de solurile moi”.

“Vom construi noi (oraşe) Antakya, Iskenderun şi Arsuz. Le vom reconstrui de la zero”, a declarat Erdogan, enumerând trei oraşe din provincia Hatay. “Vom începe să-i transferăm pe cetăţenii noştri care locuiesc în oraşe de corturi şi de containere către (noile lor) locuinţe în cel mult un an”, a promis preşedintele turc, care a susţinut un discurs în public pentru prima dată în ultimele şase zile.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentJoe Biden a sosit luni la Kiev
Articolul următorVladimir Putin: Înfrângerea noastră este imposibilă