Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod portocaliu și Cod galben de fenomene periculoase valabilă până luni, 31 iulie. Pe tot parcursul zilei de duminică, meteorologii au avertizat în legătură cu disconfortul termic produs de temperaturile maxime de caniculă.

Caniculă și vreme instabilă în următoarele ore în România. Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben și cod portocaliu, valabile până luni, 31 iulie. Instabilitatea atmosferică va fi prezentă în a doua jumătate a intervalului, începând de duminică după-amiază în mai multe regiuni din țară. 

COD GALBEN

Fenomene vizate: intensificări ale vântului și instabilitate atmosferică
Interval de valabilitate: 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 10:00
Zone afectate: conform textului și hărții

      În Banat, Crișana și Transilvania, iar spre seară și noaptea mai ales în Oltenia și Moldova va fi instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

Notă: Astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. Luni, 31 iulie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea estică, iar vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a țării.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, averse torențiale
Zone afectate: conform textului și hărții

      În intervalul menționat, local în zonele montane, în vestul Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de peste 80 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.

INFORMARE DE CANICULĂ ÎN ROMÂNIA


Intervalul : 30 iulie;
Fenomene : disconfort termic și caniculă

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 30 iulie

Fenomene vizate: disconfort termic și caniculă

Zone afectate: conform textului

         În regiunile sudice și local în cele vestice și estice disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă și să depășească pragul critic de 80 de unități, iar în zone

Articolul precedentBOMBA momentului în politică: Ciolacu s-a întâlnit cu Ponta – IMAGINI explozive
Articolul următorRomânia extinde RAPID o rută-cheie pentru cerealele din Ucraina – Anunțul ministrului de Externe, Luminița Odobescu