Marcel Ciolacu vine cu declarații dure în privința măsurilor care vor urma pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Premierul a făcut declarații despre pachetul de taxe și impozite care ar urma să fie adoptate.

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, miercuri, după întâlnirea de la Ministerul Finanţelor pe tema reducerii cheltuielilor bugetare, că se au în vedere peste 50 de măsuri.

”Sunt peste 50 de măsuri (…) ele au fost discutat şi în cadrul coaliţiei. De fapt şi de drept vorbim, din punctul meu de vedere, de prima reformă reală în ceea ce priveşte sistemul bugetar. Este pentru prima oară când un Guvern al României îşi asumă o astfel de abordare”, a afirmat premierul.

Potrivit acestuia, măsurile trebuiau luate mai repede.

”Sunt multe măsuri care se iau şi mi-aş fi dorit să fie luate din timp, de când existau elemente clare că este foarte puţin probabil să se încadrăm pentru deficitul asumat pentru anul acesta (…) vorbim de o stabilitate în România, nu vorbim de recesiune, vorbim pur şi simplu de lucruri pe care ni le-am asumat”, a mai afirmat premierul.

Acesta a precizat că scopul este de a nu se pierde banii europeni.

Iată declarațiile integrale:

“Am avut întâlnire cu secretarii de stat, cu șeful ANAF, despre ordonanța de urgență pe care o vom promova privind reducerile de cheltuieli din sistemul bugetar. Sunt peste 50 de măsuri. Ele au fost discutate și în coaliție. Vorbim de prima reformă reală în sistemul bugetar. E pentru prima oară când un guvern își asumă o astfel de abordare.

Am ajuns la un deficit de 9,2% după două guvernări nefericite. Sunt multe măsuri care se iau, și mi-aș fi dorit să fi fost luate din timp, de când existau elemente clare că va fi greu să ne încadrăm în deficitul asumat pentru acest an. Nu vorbim de recesiune economică sau criză. Vom reuși împreună să evităm suspendarea fondurilor europene.

Cei care merg la serviciu de zeci de ani să joace Solitaire, să caute în altă parte acest mod de a munci. Sunt peste 50 de sporuri, e incredibil unde a ajuns acest fenomen. Am venit cu principiul de a face un echilibru între măsurile ce privesc cheltuielile și măsurile privitoare la venituri. Prin tot acest pachet, atât de reduceri de cheltuieli, dar și de venituri, se va crea un echilibru macroeconomic astfel încât perspectiva de creștere economică să rămână stabilă, de asemenea și perspectiva de a nu se suspenda fondurile europene.

Lucrurile trebuia discutate din februarie-martie. Sunt măsuri cu efecte imediate, și măsuri cu efecte indirecte, precum cele 200.000 de locuri vacante, care au și efecte indirecte. Sunt plafoane în privința sporurilor. Nu putemn avea sporuri mai mari decât salariuld e bază. Nu putem avea pensii speciale mai mari decât veniturile, mai mult – să te și pensionezi la 42-45 de ani
Vom mai discuta miercuri, după ce ministerul Finanțelor va definitiva rectificarea cu ordonatorii de credite
Îmi asum reforma sistemului bugetar. Ea trebuia făcută de mult timp.

Nu putem continua cu cea mai mare impozitare pe muncă din UE la cei cu venituri mici. E o diferență prea mare între impozitarea muncii și impozitarea capitalului. Îmi asum în totalitate aceste reforme, chiar dacă ele deranjează anumite persoane.

Cred că a venit timpul de a implementa aceste soluții pe care dl ministru le va detalia. Miercuri ne vom revedea la Ministerul Finanțelor, vom discuta și pe OUG cu veniturile și vedem întreg ansamblul și cu rectificarea din septembrie, apoi cu dl ministru vom merge la Comisia Europeană ca să închidem negocierile pe modificarea PNRR”

Articolul precedentANM: Cod galben de caniculă și ploi
Articolul următorDecizie CCR: Legea pensiilor speciale se întoarce în Parlament