Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apreciat sâmbătă că focarul global de variola maimuţei este o ameninţare sanitară a cărei evoluţie este foarte îngrijorătoare, dar fără a atinge încă stadiul de urgenţă sanitară mondială.

„Pentru moment, evenimentul nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS”, a declarat directorul general al acestei agenţii ONU, într-un comunicat difuzat în urma unei reuniuni care a avut loc la nivel de experţi pe această problemă, relatează AFP.

La nivel mondial, aproape 5.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în acest an. Dintre ele, 3.308 cazuri au fost înregistrate până miercuri în 40 de ţări din afara Africii, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).

Boala se răspândeşte prin contact fizic apropiat. Deşi variola maimuţei poate fi mortală, ea este totuşi o boală tratabilă, însă produce la un moment dat o fază de erupţii cutanate care pot fi deranjante.

În România, au fost depistate până acum șase cazuri de variola maimuței.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentUcraina a intrat în ziua 124 a războiului. Rușii forțează cucerirea Lysychansk, ultima redută ucraineană din Lugansk
Articolul următorAvalanșă în Alpi: Cel puțin 6 morți și 9 răniți / Printre victime se află și români