Un procent din Produsul Intern Brut! Atât estimează specialiștii că vor înghiți pensiile speciale anul acesta. În cifre, suma este absolut amețitoare: nu mai puțin de 10 miliarde de lei au primit până acum “specialii” țării, iar estimările arată că până la finalul anului vor mai încasa încă trei miliarde și jumătate de lei.
Doar în primele 9 luni ale acestui an suma plătită pentru pensiile speciale este imensă. Pe baza datelor oficiale primite de la mInisterul de Finanțe, în perioada ianuarie-septembrie 2023 s-au cheltuit nu mai puțin de 10,1 miliarde de lei pentru plata pensiilor speciale. O estimare pentru perioada ianuarie -decembrie 2023 arată că pentru un an întreg se plătește specialilor țării suma de 13,46 de miliarde de lei.
Ca să punem în perspectivă această cifră este suficient să ne gândim că podul de la Brăila a costat doar 2,02 miliarde de lei, așadar doar în primele 9 luni ale acestui an statul a cheltuit pentru pensionarii speciali echivalentul a 5 poduri de la Brăila.
„Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decât o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred că putem să le numim şi pensii de recunoştinţă sau contribuţii de recunoştinţă. Nu le numim pensii speciale. Dar ele tot aia sunt, pentru că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toţi ceilalţi muritori: durata de cotizaţie, vârsta de pensionare şi modul de calcul al pensiei, în aşa fel încât, dacă anul acesta vorbim de 0,85% din PIB, care reprezintă pensiile speciale, în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% şi atunci va fi din ce în ce mai greu să arătăm că acestea sunt o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar insuportabilă, nesustenabilă”, a spus Eugen Rădulescu, la prezentarea lucrărilor ‘Stabilitate financiară. Lucrări selectate’ şi ‘Financial stability. Selected works’, publicate în Colecţia „Biblioteca Băncii Naţionale a României – Aniversar 140 de ani’.