Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat joi că, prin proiectul propus de PNL şi adoptat în şedinţa de guvern, cetăţenii vor avea un grad crescut de protecţie în faţa unor agresiuni iminente, putând să solicite un ordin în acest sens.

“Cetăţenii vor avea un grad crescut de protecţie în faţa unor agresiuni iminente, putând să solicite un ordin de protecţie. Acest instrument judiciar şi-a arătat eficienţa în protejarea victimelor violenţei domestice şi este extins acum la orice situaţie în care există riscul unei agresiuni iminente. Durata sa maximă se majorează de la 6 la 12 luni. Proiectul PNL care aduce aceste modificări a fost aprobat astăzi în şedinţa de guvern, la propunerea ministrului PNL al Justiţiei, Alina Gorghiu, şi cu susţinerea tehnică a ministrului liberal al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu”, a scris Ciucă pe Facebook.


El a adăugat că această lege va creşte numărul de vieţi salvate, va evita traumele fizice sau psihice şi va creşte gradul general de protejare a cetăţenilor.

“Faptele ce pot justifica solicitarea unui asemenea ordin sunt orice acte de violenţă fizică sau psihică ce pun în pericol viaţa, integritatea sau libertatea unei persoane. În cazurile grave, se poate aplica monitorizarea agresorului cu o brăţară electronică. Ca preşedinte al Senatului, mă voi asigura că proiectul va fi dezbătut în mod eficient şi va fi adoptat cât mai rapid, pentru ca intrarea în vigoare a acestor prevederi care pot salva vieţi să fie urgentată”, a menţionat Ciucă.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind extinderea ordinului de protecţie la toate categoriile de victime şi la toate formele de violenţă, pe lângă cea domestică, a anunţat, joi, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

“La iniţiativa Ministerului Justiţiei şi Ministerului de Interne, Guvernul a aprobat (…) un proiect de lege revoluţionar, un proiect care protejează victimele violenţei, nu doar pe cele care fac parte din familii, împotriva agresorilor. Este legea ordinului de protecţie, o iniţiativă de care societatea românească are foarte mare nevoie pentru a putea combate violenţa şi care asigură cadrul legal necesar pentru profesionişti, pentru poliţişti, pentru magistraţi, procurori, judecători, pentru a preveni cazurile grave de violenţă, multe dintre ele dezbătute public în societatea românească”, a declarat Gorghiu, la Palatul Victoria. 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentMinistrul Adrian Veștea a semnat 90 de contracte noi pentru finanțare prin PNI Anghel Saligny în valoare totală de peste 917 mil. lei
Articolul următorVictor Ponta: ”Sa va mai explic o data de ce isi bate joc Wizz Air de toti romanii”