Au murit șase piloți ucrainieni din Brigada a 18-a Independentă de Aviație, numită după Igor Sikorsky. Dezastrul s-a produs în timpul executării unei misiuni de luptă.

UPDATE 05.27 – Se pare că Kremlinul a întreprins mai multe eforturi pentru a reduce la tăcere sau a încurca rapoartele despre înmormântarea finanțatorului grupului Wagner Yevgeny Prigojin, ceea ce indică probabil că Kremlinul rămâne îngrijorat de apelul lui Prigojin în Rusia și în rândul forțelor Wagner chiar și după moartea sa. Doi oficiali ruși în exercițiu au declarat pentru The Moscow Times că Administrația Prezidențială Rusă și Serviciul Federal de Securitate (FSB) au ținut în mod deliberat înmormântarea lui Prigojin secretă pentru a evita să-l transforme în martir. Oficialii au remarcat că prim-adjunctul șefului de stat major al Administrației Prezidențiale Ruse, Serghei Kiriyenko, ofițeri de la mai multe agenții de informații și oficiali FSB s-au întâlnit pentru a dezvolta un plan care să prevină orice șansă de proteste sau proteste publice și să inducă în eroare publicul cu privire la locația înmormântării lui Prigojin. The Moscow Times a adăugat că au existat multe rapoarte contradictorii despre locația înmormântării lui Prigojin pe 29 august. Unele canale Telegram ruse au remarcat că canalele federale ruse au ignorat în mare măsură înmormântarea lui Prigojin, probabil și ca parte a „acoperirii” planificate de Kremlin a înmormântării. ISW a continuat să observe unele canale Telegram rusești care speculează fără temei că Prigojin a supraviețuit accidentului, care ar fi putut fi, de asemenea, o operațiune de informare pentru a copleși spațiul de informare rusesc cu rapoarte înșelătoare și a abate de la înmormântarea lui Prigojin.

UPDATE 05.12 – Propagandiștii și bloggerii ruși au criticat forțele ruse pentru incapacitatea lor de a apăra teritoriul și instalațiile militare rusești, criticând în același timp eforturile recente de cenzură a Ministerului rus al Apărării. Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că lovitura ucraineană asupra aerodromului Peskov indică faptul că apărarea antiaeriană rusă nu s-a adaptat pentru a apăra împotriva loviturilor repetate ale dronelor ucrainene, în contrast cu modul în care s-a adaptat apărarea antiaeriană rusă în Crimeea. Bloggerul a criticat, de asemenea, autoritățile ruse pentru că nu au ținut avioane militare scumpe în hangare. Un alt blogger rus proeminent și-a exprimat îngrijorarea că nu vor exista locuri sigure în vestul Rusiei din cauza capacităților tehnice în creștere ale Ucrainei și a sugerat că forțele ruse trebuie să țină cont de acest lucru atunci când își asigură instalațiile militare și strategice. Totuși, un alt blogger a remarcat că cerința ca autoritățile ruse să asigure și să apere aerodromurile rusești este la un „nivel calitativ diferit” de ceea ce a fost. Surse ruse au contestat, de asemenea, eforturile recente de cenzură ale Ministerului Rusiei, subliniind nevoia de adevăr și onestitate în raportarea despre grevele ucrainene pe teritoriul rus, inclusiv un blogger rus care a criticat canalele oficiale de televiziune ruse pentru că nu au raportat grevele ucrainene. Vladimir Solovyov, proeminent propagandist de la Kremlin, și-a exprimat indignarea ca răspuns la lovitura cu drone și a criticat elitele ruse care cer Kremlinului să înghețe războiul din Ucraina și să negocieze pentru salvarea economiei Rusiei.

UPDATE 04.51 – Forțele ucrainene au distrus patru avioane rusești Il-76 în timpul unei lovituri cu drone asupra unui aerodrom rusesc din regiunea Pskov în noaptea de 29 spre 30 august. Reprezentantul Direcției Generale de Informații Militare (GUR) ucraineană, Andriy Yusov, a declarat că lovitura cu drone a distrus patru avioane rusești Il-76 și posibil a deteriorat alte două avioane pe aerodromul din Pskov, dar nu a comentat natura atacului și nu a revendicat responsabilitatea pentru aceasta. Imaginile geolocalizate și surse rusești au confirmat lovitura și distrugerea a cel puțin două avioane rusești Il-76. Bloggeri ruși au susținut că peste 21 de drone ucrainene au lovit aerodromul din Pskov. Surse ruse, inclusiv Ministerul rus al Apărării (MOD), au susținut că sistemele rusești de apărare aeriană și de război electronic au doborât și drone ucrainene peste regiunile Oryol, Tula, Voronej, Ryazan, Kaluga, Bryansk și Moscova. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că apărarea antiaeriană a Rusiei a respins o lovitură masivă cu drone ucrainene asupra Okrugului Federal Central (o zonă administrativă mare care include Moscova, dar nu și Pskov) și că cel puțin una dintre drone se îndrepta spre Moscova, sugerând că este posibil ca autoritățile ruse să fi crezut inițial că forțele ucrainene intenționau să lovească Moscova sau regiunea din jurul acesteia. Este posibil ca forțele ruse să-și fi concentrat apărarea antiaeriană pe acoperirea Moscovei și să fi ratat cumva numărul neobișnuit de mare de drone ucrainene care ar fi lovit aerodromul din Pskov. Dronele ucrainene pe care apărarea antiaeriană rusă le-a doborât peste celelalte șase regiuni se aflau probabil în drum spre Moscova sau Oblastul Pskov și probabil că nu făceau parte dintr-un efort ucrainean de a lovi ținte în celelalte regiuni.

UPDATE 04.33 – Președintele Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, și-a reiterat loialitatea față de președintele rus Vladimir Putin pe 30 august, în încercările continue de a se distanța de finanțatorul Grupului, Wagner Evgheni Prigojin. Kadîrov a postat o poză cu el însuși cu Putin și a proclamat că este „un infanterist al comandantului suprem” și este „gata să îndeplinească orice ordin” de la Putin. Kadyrov a încercat în mod repetat să se alinieze cu Putin și Ministerul Apărării Rusiei și să se îndepărteze de Prigojin după căderea lui Prigojin din grație.

UPDATE 04.19 – Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 30 august și nu au făcut niciun avans confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Novoyehorivka (16 km sud-vest de Svatove) și Bilohorivka (13 km sud de Kreminna). Comandantul grupării de forțe estice ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că cel mai intens sector al liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna se află lângă Raihorodka (13 km vest de Svatove) și Kovalivka (12 km sud-vest de Svatove), unde forțele ruse desfășoară atacuri blindate. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au obținut succese nespecificate lângă Novoyehorivka și Petropavlivka (7 km est de Kupyansk). Un blogger afiliat la Kremlin a susținut, de asemenea, că forțele ruse își intensifică operațiunile ofensive din direcția Yahidne (22 km sud-est de Kupyansk). Un blogger rus a susținut că elementele Armatei 1 de tancuri de gardă ruse (districtul militar de vest) și ale armatei a 6-a combinate (districtul militar de vest) au continuat să avanseze în direcția Kupyansk.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentȘtim toate echipele calificate în grupele UEFA Champions League! Cum arată urnele și când e tragerea la sorți
Articolul următorINCENDIU devastator în Johannesburg. Un bloc a ars din temelii. Cel puțin 52 de oameni au murit VIDEO