Radarul va asigura „detectarea, urmărirea şi identificarea ţintelor aeriene” şi va acoperi estul Ucrainei şi bazinul central şi vestic al Mării Negre, „îmbunătăţind apărarea integrată prin creşterea razei de detectare a ţintelor aeriene care evoluează la altitudini joase, medii şi înalte”, precizează Ambasada României în SUA.

Infanteria marină a SUA (USMC) și forțele armate spaniole își vor disloca radare pe teritoriul României, militarii americani și spanioli făcând deja misiuni de recunoaștere în țară, pentru stabilirea locurilor optime, de comun acord cu autoritățile militare române.

Președintele Iohannis a notificat conducerea Legislativului că este de acord cu operațiunea, după ce s-a consultat cu CSAT. Comisiile pentru Apărare ale celor două Camere vor fi informate despre această decizie, la fel și un viitor plen reunit al Parlamentului.

Armata spaniolă va aduce un radar TPS-43, care va fi integrat în NATINADS, Sistemul NATO integrat de apărare antiaeriamnă și antirachetă, pe teritoriul național. US Marines vrea să instaleze un radar TPS-80, în apropierea graniței cu Ucraina.

Radarele vor asigura descoperirea, urmărirea și identificarea țintelor aeriene care evoluează în estul Ucrainei și în bazinul central-vestic al Mării Negre, îmbunătățind apărarea integrată ”prin mărirea distanței de descoperire a țintelor aeriene care evoluează la înălțimi mici, medii, mari”.

MApN urmează să asigure facilitățile pentru dislocare, militarii care vor deservi echipamentele și fondurile pentru intrare, staționare și operare.

 

În iunie, la summitul NATO de la Madrid, SUA au anunţat că îşi vor consolida poziţionarea militară în Europa, pentru ca NATO să poată răspunde la ameninţări provenind „din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian, maritim”. Cu această ocazie, preşedintele Joe Biden a anunţat o prezenţă consolidată – militari şi capacităţi americane – în Spania, Polonia, România, ţările baltice, Regatul Unit, Germania şi Italia.

Militarii americani şi spanioli au făcut deja misiuni de recunoaştere în ţară, pentru stabilirea locurilor optime de amplasare a radarelor, de comun acord cu autorităţile militare române.

MApN urmează să asigure facilităţile pentru dislocare, militarii care vor deservi echipamentele şi fondurile pentru intrare, staţionare şi operare.

De asemenea, preşedintele Iohannis a notificat conducerea Parlamentului că este de acord cu operaţiunea, după ce s-a consultat cu CSAT. Comisiile pentru Apărare ale celor două Camere vor fi informate despre această decizie, la fel şi un viitor plen reunit al Parlamentului.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedent15.000 de europeni au murit din cauza CANICULEI din vara trecută. Bilanțul ar putea fi mai mare
Articolul următorȘeful NATO, vizită oficială în România