Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, vineri la Arad, că a discutat cu ministrul Finanţelor despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare prin eliminarea a circa 200.000 de posturi și că o asemenea decizie „ar fi putut să genereze disfuncţionalităţi majore în activitatea întregului sistem de justiţie”.

„La nivelul instanţelor judecătoreşti avem vacante 1.127 de posturi de judecători din totalul de 5.065 de posturi, iar la nivelul Parchetelor din România avem vacante 903 posturi de procurori dintr-un total de 3.040. Per total, la nivelul sistemului judiciar sunt vacante 22,25% din posturile de judecător şi aproximativ 30% din posturile de procuror.

Însă, şi aici vine acea virgulă importantă, un număr semnificativ de instanţe şi Parchete din România funcţionează la momentul acesta cu mai puţin de jumătate din personalul aferent schemelor de personal actuale care şi aşa sunt subdimensionate. Posturile vacante actualmente în sistemul de justiţie, vreau să porniţi de la premisa că nu reprezintă un surplus de care instituţiile menţionate s-ar putea dispensa, ci constituie expresia multiplelor crize prin care s-a trecut în acest sistem.

Dacă noi am renunţa la aceste posturi vacante, vă dau un exemplu, încărcătura pe fiecare instanţă, pe fiecare Parchet ar fi una mult mai mare şi consecinţele le puteţi imagina fără să facem foarte multă dezbatere pe acest subiect, un termen mult mai mare în care se poate identifica o soluţie în dosar, foarte multe dosare prescrise, fie în fază de urmărire penală, fie în fază de judecată, nemulţumiri pe bandă rulantă din partea cetăţenilor, închiderea unor Parchete sau închiderea unor judecătorii care ar însemna îngrădirea accesului liber la justiţie”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentMarcel Boloș, după discuțiile cu reprezentanții sindicatelor: „Toate salariile sunt plătite la timp și nu vor fi disponibilizări”
Articolul următorMitică Dragomir, despre plecarea Gabrielei Firea din Guvern: Totul a fost calculat. PSD e un partid care își distruge liderii