Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, marți, după discuția telefonică avută cu Klaus Iohannis, că România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, transmite Ukrainska Pravda.

„Am vorbit cu Klaus Iohannis și am mulțumit României pentru sprijinul acordat, inclusiv pentru un nou pachet de ajutor militar care este în prezent în curs de pregătire”, a scris Volodimir Zelenski pe platforma X.

Acesta a mai precizat că l-a informat pe președintele român despre situația actuală de pe frontul de luptă și despre nevoile fundamentale de apărare ale Ucrainei, „în special diferitele tipuri de sisteme de apărare aeriană”.

Potrivit lui Zelenski, ambii președinți au convenit să accelereze discuțiile privind un acord bilateral în domeniul securității.

Totodată, Zelenski i-a mulțumit lui Iohannis pentru confirmarea participării sale la Summit-ul pentru Pace din Elveția, precum și pentru disponibilitatea de a depune eforturi „pentru a încuraja participarea altor țări”.

Discuția telefonică dintre cei doi șefi de stat a fost anunțată și de președintele Klaus Iohannis.

„Tocmai am avut o discuţie telefonică aprofundată cu preşedintele Volodimir Zelenski, cu accent pe sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, priorităţile pentru viitorul Summit NATO şi consolidarea securităţii la Marea Neagră. Am transmis, de asemenea, angajamentul ţării noastre pentru Formula de Pace a Ucrainei”, a transmis Iohannis pe reţeaua X.

În timpul vizitei sale în SUA în luna mai, președintele Klaus Iohannis a spus că România ar putea lua în considerare trimiterea unui sistem Patriot în Ucraina.

O decizie în acest sens va fi luată într-o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, au dat asigurări premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentTuriștii români vor putea să călătorească în Turcia doar cu buletinul
Articolul următorKim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică şi nu vreau ca generaţia ei să trăiască cu ele”