Cercetătorii au descoperit noi metode de a reduce din nivelul traumelor pe care nou născuții le trăiesc în timpul unor intervenții invazive, cu care nu sunt obișnuiți, precum injecțiile.

Procedurile medicale minore, cum ar fi injecţiile sau testele de sânge prin înţepături în călcâi, sunt efectuate în mod obişnuit pe nou-născuţi şi, deşi unele persoane au susţinut că la bebeluşi creierul nu este suficient de dezvoltat pentru ca aceştia să simtă cu adevărat durerea, cercetări recente au sugerat că aceştia o resimt la fel ca adulţii.

Dr. Saminathan Anbalagan, medic specialist în medicină neonatală şi perinatală la spitalul universitar Thomas Jefferson din Philadelphia, SUA, care a condus noua cercetare, a declarat: „Studiile au demonstrat că experienţele timpurii de durere pot modifica răspunsurile la durere mai târziu în viaţă şi pot duce la alte rezultate adverse pe termen lung. Prin urmare, stabilirea unei metode uşoare şi fiabile de reducere a durerii la nou-născuţi este crucială”.

Anbalagan şi colegii săi au măsurat nivelurile de durere la 100 de nou-născuţi supuşi unui test de sânge prin înţepătură în călcâi, ca parte a screening-ului de rutină pentru afecţiuni rare, dar grave, cum ar fi fibroza chistică şi tulburările metabolice moştenite. Tuturor li s-a administrat o mică doză de soluţie de zahăr cu două minute înainte de procedură, în timp ce la 54 dintre bebeluşi li s-a cântat un cântec de leagăn de Mozart timp de 20 de minute înainte, în timpul şi timp de cinci minute după aceasta. Ceilalţi bebeluşi nu au ascultat nicio muzică.

Un investigator care purta căşti cu anulare a zgomotului a evaluat nivelul de durere al bebeluşilor folosind un sistem standard de notare care a evaluat expresiile faciale, plânsul, modelele de respiraţie, mişcările membrelor şi vigilenţa, cu un scor maxim posibil de şapte.

Bebelușii care au ascultat muzică au suportat mai bine injecțiile

Studiul, publicat în Pediatric Research, a constatat că, deşi nivelurile de durere au fost zero pentru ambele grupuri înainte de înţepătura în călcâi, nivelul mediu de durere al bebeluşilor care au ascultat cântecul de leagăn a fost semnificativ mai mic în timpul şi imediat după procedură, în comparaţie cu cei care nu au ascultat muzică.

Nivelurile de durere ale sugarilor care au ascultat cântecul de leagăn au fost de patru în timpul procedurii, scăzând la zero un minut mai târziu. Scorurile medii ale durerii la sugarii care nu au ascultat cântecul de leagăn au fost de şapte în momentul înţepăturii în călcâi, scăzând la cinci şi jumătate după un minut şi la doi după două minute.

Intervenţia muzicală este un instrument uşor, reproductibil şi ieftin pentru ameliorarea durerii în urma unor proceduri minore la nou-născuţii sănătoşi, la termen”, a spus Anbalagan. „Sugerăm ca studiile viitoare să ia în considerare cu tărie şi explorarea efectelor unor intervenţii similare, cum ar fi vocea înregistrată a părinţilor în loc de muzica lui Mozart”. 

Cercetări anterioare au sugerat că bebeluşii prematuri pot simţi mai puţină durere în timpul procedurilor medicale atunci când mamele le vorbesc şi că auzul vocii mamei a sporit nivelurile de oxitocină din saliva lor. Oxitocina este un hormon cunoscut ca fiind implicat în procesele de ataşament şi poate contribui, de asemenea, la protejarea împotriva efectelor durerii.

Implicarea părinţilor ca parteneri în îngrijirea neonatală este o abordare subutilizată”, a declarat Anbalagan.

Rebeccah Slater, profesor de neuroştiinţe pediatrice la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, care studiază percepţia durerii la sugari, a declarat: „Găsirea celor mai bune metode de a consola bebeluşii în timpul procedurilor dureroase este extrem de importantă. Această nouă cercetare sugerează că stimularea auditivă prin muzică poate reduce nivelurile de durere. Intervenţiile reconfortante, cum ar fi ascultarea de muzică, ar trebui luate în considerare atunci când bebeluşii necesită proceduri clinice esenţiale”.

Articolul precedentProtest spontan în mai multe penitenciare din țară
Articolul următorANM, prognoză actualizată: Cod Galben și Cod Portocaliu de furtuni, până la noapte!