Teoriile conspirației continuă pe tema imunizării copiilor și pun în pericol generații întregi. În timp ce vaccinarea în România este la procente alarmant de scăzute, sub Africa, antivacciniștii organizează proteste în stradă prin care propagă informații false, cum că în țara noastră vaccinarea va deveni obligatorie. De această dată sursa de la care pornesc aceste fake-news-uri este Strategia Națională de Vaccinare pusă în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, în care nu scrie că vaccinarea este obligatorie.

„Eu cred că acest subiect trebuie explicat cu bună credință și noi o facem și marea majoritatea colegilor mei fac acest lucru. Să nu uităm că unul dintre principalele câștiguri ale sănătății umanității în secolul XX au fost reprezentate de vaccinuri și cresterea duratei de viață a populației și dispariția sau reducerea foarte mare a bolilor infecțioase care făceau ravagii se datorează vaccinării, așa că toată această campanie, care mi se pare că are și un element de iresponsabilitate, mi se pare incorectă, imorală și cred că cei care o propagă au mai degrabă un scop de natură politică, decât un scop care să aibă legătură cu sănătatea populației și a copiilor”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, 

Ministrul a mai adăugat că „nu putem să stăm impasibili și să vedem că acoperirea vaccinală scade an de an și copiii din România sunt tot mai vulnerabili la boli care sunt binecunoscute că pot produce complicații la copii”.

„E clar că trebuie să ne protejăm copiii și prin această strategie dam posibilitatea adulților, pacienților cu boli cronice, să se vaccineze. Nu există nicăieri niciun fel de sugestie sau element care să sugereze obligativitatea, nu știu de unde a apărut acest lucru, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne informăm corect oamenii asupra beneficiilor vaccinării și asupra riscurilor vaccinării, dacă ele există”, a mai spus Rafila.

De asemenea, ministrul a mai spus că „este momentul să revenim la seriozitate, la normalitate și să lăsăm profesioniștii din sistemul de sănătate să-și facă treaba”.

„Toata această isterie împotriva vaccinării, care a fost generată de vaccinarea împotriva infecției cu noul coronavirus, în momentul de față se translatează asupra tuturor vaccinurilor și nu este normal să se întâmple așa. Este momentul să revenim la seriozitate, la normalitate și să lăsăm profesioniștii din sistemul de sănătate să-și facă treaba și să încurajăm părinții să-și protejeze copiii”, a mai spus ministrul Sănătății, la Digi24.

Proiectul are nouă mari obiective generale şi obiective specifice

Ministerul Sănătăţii a informat, luni, că proiectul de hotărâre de guvern privind Strategia Naţională de Vaccinare în România până în 2030, care a fost pus în dezbatere publică zilele trecute, nu impune vaccinarea obligatorie, inclusiv în şcoli.

Conform sursei citate, proiectul are ca scop atingerea beneficiilor maxime ale vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure şi eficace, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populaţiei.

Ministerul Sănătății detaliază că proiectul are nouă mari obiective generale şi obiective specifice.

„Cele mai importante sunt reprezentate de creşterea cunoaşterii şi încrederii în vaccinarea anti-HPV, asigurarea accesului la vaccinare pentru cei cu risc mai mare de a contracta boli prevenibile prin vaccinare, asigurarea continuităţii programului de vaccinare în timpul situaţiilor de urgenţă prin detectarea precoce şi răspunsul rapid în cazul focarelor cauzate de boli infecţioase prevenibile prin vaccinare, creşterea capacităţii de supraveghere a acestora, comunicare corectă pentru creşterea încrederii populaţiei în beneficiile vaccinării, prin parteneriate sociale, asigurarea accesului uşor la informaţii ştiinţifice privind riscurile, beneficiile şi siguranţa vaccinurilor pentru profesionişti şi pentru populaţie, implementarea de campanii naţionale şi locale de educaţie pentru sănătate privind vaccinarea şi bolile prevenibile prin vaccinare, acces universal la servicii de sănătate, inclusiv accesul la medicamente şi vaccinuri esenţiale, sigure, eficace, la preţuri accesibile pentru toţi”, evidenţiază comunicatul.

Totodată, Ministerul Sănătăţii indică faptul că acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi rujeolei (pojarului) au scăzut în perioada 2009 – 2020 cu circa 10% la copiii în vârstă de un an, pe fondul lipsei cazurilor de boală în ultimii ani, dar şi al creşterii influenţei mişcării antivaccinare.

 

Articolul precedentCiucă, la Ziua Marinei: Poziţia unică a României a îndreptat ochii tuturor către capacităţile noastre navale
Articolul următorVladimir Putin acuză SUA că pun „gaz pe foc” în conflictul din Ucraina