Uraganul Beryl, primul uragan major al sezonului din Atlantic, a lăsat în urmă o amprentă de distrugere pe insula Jamaica și acum se îndreaptă spre Insulele Cayman și Peninsula Yucatan din Mexic. Potrivit Centrului Național pentru Uragane din Statele Unite (NHC), Beryl a atins o intensitate remarcabilă și s-a clasat temporar în categoria 5, marcând un record pentru cel mai timpuriu uragan de acest tip înregistrat vreodată de serviciile meteorologice americane.

Jamaica a fost lovită de vânturi puternice și ploi torențiale înainte ca centrul uraganului să se îndepărteze de insulă miercuri seara. Autoritățile locale au luat măsuri de precauție serioase, închizând școli, deschizând sute de adăposturi pentru populație și mobilizând sute de militari și specialiști în rețele electrice. Premierul jamaican, Andrew Holness, a emis un apel puternic către locuitori să respecte ordinele de evacuare și să se asigure că sunt în siguranță în fața inundațiilor și alunecărilor de teren iminente.

Uraganul Beryl se îndreaptă acum către Insulele Cayman și se așteaptă să ajungă în Peninsula Yucatan din Mexic joi seară. Autoritățile mexicane au intensificat măsurile de precauție, închizând școli și pregătind aproximativ 100 de adăposturi pentru a face față impactului uraganului. Vânturile de până la 215 km/h și ploile torențiale sunt prognozate să lovească regiunea, ceea ce ridică riscul de inundații și daune severe.

Experții meteorologi subliniază că schimbările climatice, în special încălzirea apelor oceanice, au alimentat intensificarea rapidă a uraganelor ca Beryl. Aceasta este o dovadă clară a impactului climatic asupra frecvenței și severității fenomenelor meteorologice extreme.

Directorul NHC, Michael Brennan, avertizează asupra potențialelor daune considerabile provocate de Beryl, inclusiv întreruperi de energie electrică, deteriorarea acoperișurilor și întreruperi în infrastructură. Autoritățile și locuitorii din regiunile afectate sunt îndemnați să rămână vigilenți și să urmeze instrucțiunile oficiale pentru a minimiza impactul devastator al uraganului.

 

Sursa: Newsinn

Articolul precedentBombardamente rusești în Regiunea Zaporojie din Ucraina. Doi oameni au murit
Articolul următorHezbollah a lansat peste 200 de rachete către situri militare israeliene