Război în Ucraina – Ziua 574 – Lucrurile par să degenereze în conflictul din Ucraina. Volodimir Zelenski a ținut un discurs la Adunarea Generală a ONU.

UPDATE 9:30 – Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană, spune şeful NATO

Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană, inclusiv de muniţie, piese de schimb şi întreţinere pentru sistemele pe care armata ucraineană le are deja, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.

“Dacă vrem să punem capăt războiului, dacă vrem o pace justă şi durabilă, atunci sprijinul militar acordat Ucrainei este calea corectă”, a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat în timp ce se afla la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

“Ucraina are nevoie de multe tipuri diferite de sprijin”, a arătat Stoltenberg.

“Există o nevoie urgentă de apărare aeriană, nu doar de sisteme noi, ci şi de muniţie, întreţinere, piese de schimb. Vedem că apărarea aeriană salvează vieţi în fiecare zi în Ucraina şi trebuie să susţinem sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei”, a pledat secretarul general al NATO.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel puternic liderilor mondiali prezenți la Adunarea Generală a ONU, cerându-le să rămână solidari în fața agresiunii Rusiei. El a subliniat necesitatea ca Moscova să fie contracarată pentru ca atenția globală să se poată concentra asupra problemelor urgente la nivel mondial.

UPDATE 05:23 – Ucraina suspendă importul de fructe și legume din Polonia
Conform publicației poloneze Rzeczpospolita, Ucraina a decis să impună un embargo asupra importurilor de ceapă, roșii, varză și mere provenite din Polonia.

UPDATE 03:45 – Rusia afirmă că a neutralizat drone ucrainene
Ministerul Apărării din Rusia a declarat că forțele sale de apărare aeriană au interceptat și distrus două drone ucrainene deasupra regiunilor Belgorod și Oryol, potrivit agenției de presă RIA Novosti.

UPDATE 02:47 – CNN: Ucraina posibil implicată în atacul asupra miliției Wagner din Sudan
O investigație recentă a CNN sugerează că serviciile speciale ucrainene ar fi fost în spatele unei operațiuni militare împotriva unei miliții susținute de Wagner în Sudan.

UPDATE 00:00 – Disensiuni între Duda și Zelenski legate de cereale
O întâlnire planificată între președinții Poloniei și Ucrainei, Andrzej Duda și Volodimir Zelenski, care urma să aibă loc la New York în contextul Adunării Generale a ONU, a fost anulată. Publicația Rzeczpospolita a raportat că motivele anulării sunt legate de un conflict economic dintre cele două țări privind importul de cereale. Cu toate acestea, președintele Zelenski a avut o întâlnire cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Zelenski și Netanyahu au discutat la ONU
La Adunarea Generală a ONU, la New York, a avut loc o întâlnire între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul israelian Benjamin Netanyahu. Zelenski a fost primit cu aplauze la Adunarea Generală a ONU, marcând prima sa prezență la acest eveniment de la invazia rusă din 2022. În discursul său, el a subliniat angajamentul Ucrainei de a se asigura că agresiunile similare nu se vor mai repeta și a criticat Rusia pentru manipularea piețelor alimentare globale și acuzațiile de genocid. De asemenea, Zelenski a subliniat importanța solidarității globale în fața crizelor climatice și a altor provocări majore.

Articolul precedentParlamentarii USR vor depune moţiune de cenzură pe marginea pachetului de măsuri fiscale, anunță Cătălin Drulă
Articolul următorScandal monstru între George Simion și Diana Șoșoacă chiar în Parlament – S-au aruncat cuvinte grele – VIDEO