Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că ţara sa ”apreciază oamenii”, îi salvează şi îi ajută pe toţi cei care au nevoie.

„Acestea sunt reguli fundamentale ale statului nostru. Şi aşa va fi întotdeauna”, subliniază el.

 Totodată, el arată că ofensiva armatei ucrainene continuă, fiind eliberate noi aşezări, dar că există ”fanatici” care nu acceptă că ”este un război fără sens pentru Rusia pe care Rusia nu îl poate câştiga”.

”Niciun fals referendum, anunţ al anexării, discuţii despre graniţe pe care le-au inventat şi desenat pe undeva nu îi va ajuta”, adaugă el.

”În sfârşit, am reuşit să organizăm o întâlnire a băieţilor noştri, comandanţii din Azovstal, cu rudele lor. Întâlnirea are loc în Turcia, unde luptătorii noştri stau, în conformitate cu acordul privind eliberarea lor. Ei sunt complet în siguranţă – cu garanţii din partea preşedintelui Turciei Erdogan. Li se oferă condiţii adecvate. Şi acum îşi pot vedea rudele. Nu s-au văzut unii pe alţii de multe luni. Şi le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil ca ei să fie împreună cu familiile lor din nou”, şi-a început Zelenski mesajul de luni noapte.

El a adăugat că va face totul pentru ca astfel de întâlniri cu rudele să fie posibile pentru familiile tuturor ucrainenilor care sunt încă în captivitatea ruşilor.

”Ucraina apreciază oamenii. Salvează oamenii. Şi îi ajută pe toţi cei care au nevoie de ajutor. Acestea sunt reguli fundamentale ale statului nostru. Şi aşa va fi întotdeauna”, a subliniat Zelenski.

El a adăugat că mulţi oficiali lucrează pentru a oferi asistenţa necesară celor eliberaţi din captivitatea ruşilor, referindu-se nu doar la tratament, recuperaere, dar şi aspecte sociale şi legale.

Zelenski a arătat că, în acelşai timp, se face totul pentru revenirea la viaţa normală în zonele eliberate de ocupanţi.

”În total, sunt peste 450 de aşezări doar din regiunea Harkov – cele care au fost eliberate graţie operaţiunii defensive care a început în Septembrie şi care continuă. Funcţionarea transportului, a Poştei, a Poliţiei, livrarea normală de apă, gaz, electricitate au fost restabilite – cât de mult posibil. Ocupanţii au lăsat multe zone minate, multe fire de declanşare, aproape toată infrastructura a fost distrusă. Pagubele sunt colosale. Dar viaţa revine – ea revine oriunde ocupanţii au fost alungaţi. Facem de asemenea plăţile sociale – pensii, salarii. În special, profesorilor care au rămas loiali Ucrainei şi nu au trecut la curricumul-ul ocupanţilor”, a explicat preşedintele ucrainean.

El a adăugat că propagandiştii ruşi intimidează oamenii în zonele aflate încă sub controlul ocupanţilor, susţinând că Ucraina i-ar considera pe aproape toţi cei rămaşi în zonele ocupate drept colaboratori.

”O absurditate absolută. Abordarea noastră a fost întotdeauna şi rămâne limpede şi corectă. Dacă o persoană nu i-a ajutat pe ocupanţi şi nu a trădat Ucraina, nu există vreun motiv să fie considerată colaborator. Sunt lucruri elementare. Dacă un profesor a rămas un profesor ucrainean şi nu a minţit copii despre cine este duşmanul…. Sau dacă o persoană a rămas un angajat ucrainean al serviciilor ucrainene de utilităţi şi, de exemplu, a ajutat la păstrarea rezervelor de energie pentru oameni, atunci o astfel de persoană nu poate fi învinuită pentru nimic”, a continuat Volodimir Zelenski.

El a arătat că sute de mii de oameni s-au aflat în teritoriile ocupate temporar, iar mulţi au ajutat armata şi serviciile speciale ucrainene, în timp ce mulţi au încercat pur şi simplu să supravieţuiască şi au aşteptat revenirea drapelului ucrainean.

”Desigur, sunt şi cei care au trădat Ucraina. Dar astfel de cazuri sunt stabilite rapid de Serviciul de Securitate al Ucrainei şi nu sunt foarte multe. Rusia nu a avut un sprijin de masă în Ucraina şi aceasta este realitatea”, a punctat el.

Zelenski a spus că mişcarea ofensivă a armatei ucrainene şi a apărătorilor continuă, fiind eliberate aşezări în mai multe regiuni. El a arătat că luptele grele continuă în multe zone ale frontului, dar perspectivele acestor ostilităţi rămân evidente – ”tot mai mulţi ocupanţi încearcă să scaoe, tot mai multe pierderi sunt cauzate armatei duşmane, şi există o înţelegere în creştere a faptului că Rusia a făcut o greşeală începând un război împotriva Ucrainei”.

”Desigur, există mulţi fanatici. Cei care nu vor accepta niciodată evidenţa, aceea că este un război fără sens pentru Rusia pe care Rusia nu îl poate câştiga. Pentru că este imposibil să înfrângi o naţiune care îşi păstrează unitatea şi care ştie pentru ce luptă”, a mai spus el.

Zelenski a mai arătat că niciunul dintre cei trimişi la război după ”mobilizarea criminală” nu va putea explica scopul acestui fapt pentru el personal.

”Printre ocupanţii morţi îi putem vedea deja pe cei care au fost recrutaţi acum o săptămână sau două. Oameni care nu au fost antrenaţi pentru luptă, nu au experienţă în a lupta într-un asemenea război. Dar comandanţii ruşi au nevoie doar de nişte oameni – de orice fel – pentru a-I înlocui pe cei morţi. Şi când şi cei noi mor, vor fi trimişi mai mulţi oameni. Aşa luptă Rusia. Dar aşa va şi pierde. Niciun fals referendum, anunţ al anexării, discuţii despre graniţe pe care le-au inventat şi desenat pe undeva nu îi va ajuta. Există o graniţă clară şi recunoscută internaţional a Ucrainei. Acestea sunt vieţile pe care trebuie să le apărăm. Trebuie să restabilim siguranţa. Şi asta se va întâmpla. Facem toate astea”, a susţinut preşedintele Ucrainei.

El a vorbit şi despre faptul că Rusia a fost îndepărtarea de la luarea deciziilor în aviaţia mondială.

”Nu vor mai fi reprezentanţi ai statului terorist în organismul de conducere – Organizaţia Consiliului Aviaţiei Civile Internaţionale. Aceasta este o instituţie de o importanţă crucială în lume, o agenţie specializată a Naţiunilor Unite, şi este unde semnal destul de elocvent către toate celelalte organizaţii internaţionale. Un stat care a încălcat atât de multe norme ale dreptului internaţional nu poate fi păstrat în vreo organizaţie internaţională ca un participant presupus obişnuit. Rusia nu are loc în comunitatea globală”, a conchis Zelenski.

 

 

Sursa: Libertatea Zilei

Articolul precedentProteste în Rusia – Aproape 1.500 de persoane au fost reținute – Peste 8.500 de ruși au părăsit țara doar sâmbătă prin Finlanda, pe cale terestră
Articolul următorAlertă în Japonia, oamenii trimiși în adăposturi. Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată